MC-kørekort

Skal du tage kørekort til motorcykel? Der er 3 forskellige muligheder, der hver især differentierer sig i forhold til størrelsen på motorcyklen samt alderskrav for at kunne få kørekortet. Herunder får du indblik i de regler, der gør sig gældende, når du skal tage MC-kørekort.

I Danmark er der 3 forskellige muligheder, når du skal tage kørekort til motorcykel. For hver mulighed gælder forskellige aldersgrænser og regler, som du skal leve op til, før du kan få kørekortet. Du har følgende muligheder, når du vil tage kørekort til motorcykel:

  1. Kategori A1: Motorcykelkørekort til lille motorcykel
  2. Kategori A2: Motorcykelkørekort til mellemstor motorcykel
  3. Kategori A: Motorcykelkørekort til stor motorcykel

Herunder får du et indblik i de regler, der gør sig gældende, når du skal erhverve dig et kørekort indenfor hver af ovenstående kategorier.

Kategori A1: Kørekort til lille motorcykel

Der er forskellige regler til de forskellige kørekort. Når du tager kategori A1-kørekortet, har du mulighed for at køre en lille motorcykel, når du er fyldt 18 år. Samtidig får du mulighed for at køre både lille og stor knallert samt en quadricykel.

Kørekortet giver udelukkende mulighed for at køre den små udgaver af motorcyklen, hvorfor der er flest regler forbundet med dette kørekort. Du får ret til at køre 2 typer af motorcykler, der varierer fra hinanden:

  • En tohjulet motorcykel, der har en maksimal motoreffekt på 11 kW samt en slagvolumen på maksimalt 125 cm3. Herudover må den maksimalt have en vægt på 0,1 kW/kg. Denne motorcykel må du køre i med og uden sidevogn.
  • En trehjulet motorcykel eller bil, der har en maksimal motoreffekt på 15 kW.

Du kan begynde på køreundervisningen 3 måneder, før du fylder 18 år. For at få ret til at køre på de danske veje, skal du gennemføre teoretisk og praktisk undervisning på henholdsvis 29 og 22 lektioner á 45 minutters varighed.

Ofte vil lektionerne ligge i forlængelse af hinanden, så du kommer hurtigere igennem de obligatoriske lektioner og prøver, der giver dig A1-kørekort til motorcykel.

Kategori A2: Kørekort til mellemstor motorcykel

Med dette MC-kørekort får du mulighed for at køre på de samme motorcykler som A2-kørekortet, men herudover også følgende motorcykel:

  • En motorcykel med to hjul, der har en maksimal motoreffekt på 35 kW, samt en køreklar vægt på maksimalt 0,2 kW/kg. Motorcyklen må køres med og uden sidevogn.

I de fleste tilfælde skal du være fyldt 20 år, før du kan erhverve dette kørekort, omend der findes visse undtagelser, der betyder, at du allerede kan tage det som 18-årig.

Kategori A: Kørekort til stor motorcykel

Når du har erhvervet dig kategori A-kørekortet til motorcykel, er du ifølge loven berettiget til at føre alle førnævnte motorcykler, men du får også mulighed for at betjene to større typer:

  • En motorcykel med to hjul i alle størrelser – med og uden sidevogn.
  • En trehjulet motorcykel eller bil, der har en motoreffekt på mere end 15 kW.

Som udgangspunkt har du mulighed for at erhverve dette kørekort til motorcykel, når du er fyldt 24 år. Der findes dog visse undtagelser, der kan give dig mulighed for at tage kørekortet, selvom du er helt ned til 20 år.

 

Bestå din teoriprøve til lastbil hurtigt og i første forsøg – læs mere på mc.teoriklar.dk.